5 saker du vill göra rätt från början

Har du en affärsidé du tror på? Det finns mycket att vinna på att lägga upp företagandet rätt från början. Fem viktiga punkter är de här:

1. Välj rätt företagsform

Beroende på hur mycket du kommer att fakturera finns olika fördelar med enskild firma, handelsbolag och aktiebolag.

Den stora skillnaden ligger i ansvaret vid skulder. Med enskild firma blir företagets ekonomi och din privata ekonomi sammanvävda. Tröskeln för att starta är låg, men riskerna är större.

Här finns en översikt över företagsformer som kan hjälpa dig i ditt val. Och väljer du vårt Tjänstepaket för nyföretagare så ingår rådgivning kring valet av företagsform.

2. Registrera företaget på rätt sätt

Skatter och moms hör till det viktigaste att verkligen ha koll på när du har företag. Du behöver vara registrerad för F-skatt för att kunna fakturera utan besvär för din kund. Driver du verksamhet som är punktskattsskyldig måste du vara rätt registrerad för det.

Väljer du vårt Tjänstepaket för nyföretagare så hjälper vi dig med registreringen och mycket mer.

Vill du göra registrering, ansöka om F-skattebevis m m själv så är Verksamt.se, ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket, en bra portal.

3. Välj ett flexibelt system för ekonomin

I dag kan du göra mycket av redovisningen själv i smarta, digitala lösningar. Viktigt är att välja en lösning som du kan växa med utan problem, och som är kompatibelt med andra typer av tjänster du kan vilja lägga till efterhand.

Vi kan hjälpa dig hitta ett upplägg som passar just din verksamhet nu och framåt. Vi har också tjänstepaket som omfattar en digital lösning och personlig rådgivning när du behöver.

4. Säkra framåt med ekonomistyrning

Är det smartast att göra investeringen med eget kapital eller med lånat? Ska jag köpa eller leasa maskinen eller tjänstebilen? Anställa personal eller köpa tjänster?

Våra tjänster kring Ekonomistyrning kan omfatta allt inom mål och medel för din verksamhet. Budgetar och kalkyler är bra redskap. Vi kan hjälpa dig besvara specifika frågor, eller ta ett mer långsiktigt grepp. Hör av dig så hjälper vi dig vidare!

5. Ta råd när du behöver   

Livet som egen företagare kan vara ensamt ibland. Att ha bollplank av olika slag är både lönsamt och trivsamt.

Finns det några nätverkande företagarföreningar på din ort, eller specifikt i din bransch? Gå med! Har du vänner som också driver eget? Varför inte starta ett eget, informellt nätverk? Kanske finns det till och med någon du gärna skulle vilja ha som mentor? Våga fråga – en sådan relation kan vara mycket värdefull.

För professionell rådgivning kring dina affärer så finns vi här för dig. Vi har tjänster och rådgivning kring stort och smått rörande ekonomi och företagande. Du får personlig och nära hjälp och en långsiktig relation att växa i. Hör av dig så tar vi ett första samtal!

Kontakta oss